Potrawy Wielkanocne
Tradycja wielkanocna wskazuje na pewne potrawy, które charakteryzują ten okres w roku. Święta wielkanocne następują po poście, dlatego potrawy wielkanocne zjadamy ze smakiem i apetytem. Tradycyjnie potrawy związane ze śniadaniem wielkanocnym różnią się w poszczególnych regionach kraju. Jakie potrawy przygotować na wielkanocne śniadanie? Co poza jajkiem (symbolem życia) i wypiekami (np. mazurek) można położyć na wielkanocny stół? Tego z pewnością nie powinno zabraknąć:
- Biała kiełbasa surowa (na gorąco albo nie)
- Żurek lub zupa chrzanowa (różne są zwyczaje w polskich domach)
- jajka na różne sposoby [np. w sałtakach, faszerowane]
- Chleb (najlepiej ze święconki)
- Wędzonka (kiełbasa, schab albo szynka)
- Pasztet (najlepiej domowej roboty)
- Zimne nóżki, czyli kurczak w galarecie
- Roladki drobiowe z jajkiem w środku
- jajka faszerowane w panierce
PYTANIE: Czego symbolem jest jako?
Hasło do zapamiętania : dużo czasu spędzonego z Rodziną
Punkt nr. 5: 52.425280, 16.899974