4kahduiasdjk

Potrawy Wielkanocne

Tradycja wielkanocna wskazuje na pewne potrawy, które charakteryzują ten okres w roku. Święta wielkanocne następują po poście, dlatego potrawy wielkanocne zjadamy ze smakiem i apetytem. Tradycyjnie potrawy związane ze śniadaniem wielkanocnym różnią się w poszczególnych regionach kraju. Jakie potrawy przygotować na wielkanocne śniadanie? Co poza jajkiem (symbolem życia) i wypiekami (np. mazurek) można położyć na wielkanocny stół? Tego z pewnością nie powinno zabraknąć:

  • Biała kiełbasa surowa (na gorąco albo nie)
  • Żurek lub zupa chrzanowa (różne są zwyczaje w polskich domach)
  • jajka na różne sposoby [np. w sałtakach, faszerowane]
  • Chleb (najlepiej ze święconki)
  • Wędzonka (kiełbasa, schab albo szynka)
  • Pasztet (najlepiej domowej roboty)
  • Zimne nóżki, czyli kurczak w galarecie
  • Roladki drobiowe z jajkiem w środku
  • jajka faszerowane w panierce

PYTANIE: Czego symbolem jest jako?

Hasło do zapamiętania : dużo czasu spędzonego z Rodziną

Punkt nr. 5: 52.425280, 16.899974