Kucharskie

KUCHCIK *

1.   Przygotował/a w terenie posiłek dla zastępu, korzystając z kuchni polowej lub kuchenki 

      turystycznej.

2.     Zadbał/a o estetyczny wygląd polowego „stołu”.

3.     Przestrzegał/a zasad higieny przy sporządzaniu posiłków i zapoznał/a z nimi zastęp.

4.     Przygotował/a śniadanie lub kolację dla domowników.

5.     Przygotował/a podwieczorek według własnego pomysłu.

 

KUCHARZ *  *

1.   Prawidłowo posługiwał/a się sprzętem kuchennym (nożami, tłuczkami,  maszynką do

      mielenia, garnkami i patelniami różnej wielkości, cedzakiem).

2.     Ułożył/a urozmaicony jadłospis na kilkudniowy biwak lub na tydzień obozu dla całej drużyny.

3.     Przygotował/a obiad dwudaniowy dla rodziny, estetycznie go podając.

4.     Wybrał/a miejsce na kuchnię na biwaku drużyny urządził/a ją funkcjonalnie.

 

KUCHMISTRZ–KUCHMISTRZYNI * * *

1.     Rozplanował/a i urządził/a blok kuchenny na obozie drużyny lub kilkudniowym biwaku.

2.     Kierował/a co najmniej przez trzy dni służbą kuchenną na obozie drużyny lub na biwaku: układając jadłospisy, gotując każdego dnia inną zupę, przygotowując dania mięsne i jarskie.

3.     Poznał/a zasady racjonalnego żywienia dzieci i dorosłych.

4.     Ułożył/a wybraną dietę: (np.: niskokaloryczną, dla cukrzyków) oraz wyliczył/a podstawowe wartości odżywcze w stosunku do tej diety.

5.     Przygotował/a młodszych do próby na sprawność „kuchcika”.

Dodaj komentarz