Przepis na naleśniki

Na prośbę uczestników biwaku, przed piątkiem zamieszczam „Pomysł na Naleśniki”

1) Składniki:

  • 3-4 jajka (do 1,5 l mleka w zupełności wystarczą 3 jajka rozmiaru L)
  • mleko
  • mąka
  • szczypta soli

2) Podawać można z:

  • cukrem
  • bitą śmietaną
  • jabłkami
  • dżemem
  • serkiem homogenizowanym
  • jabłkami i bitą śmietaną

3) Sposób przygotowania ciasta:

  • Rozbijamy jajka i rozdzielamy żółtka od białek. Białka do mniejszej miski, żółtka do większej.
  • Ubijamy białka, aż do uzyskania piany, która po odwróceniu do góry nogami miski z niej nie wypada.
  • Do żółtek dosypujemy szczyptę soli i dolewamy mleko tak by nie przekroczyć 3/4  pojemności miski.
  • Miksujemy wszystko razem dodając mąki, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (zbliżonej do konsystencji płynu do mycia naczyń ludwika).
  • Jeżeli ciasto wyjdzie nam zbyt gęste można dolać trochę mleka 🙂
  • Przekładamy łyżką ubite białko do ciasta i delikatnie mieszamy je ze sobą – ciasto jest już gotowe.

4) Smażenie naleśników:

Tu się już nie obejdzie bez pomocy Rodziców lub starszego rodzeństwa

  • Na suchą patelnię nalewamy trochę oleju (najlepiej rzepakowego).
  • Gdy patelnia się już rozgrzeje nalewamy na nią ciasto-tak by zajęło całą powierzchnię patelni i nie było zbyt grube.
  • Staramy się smażyć na małym ogniu wtedy naleśniki wychodzą ładniejsze. Cały czas kontrolujemy jak wygląda spód naleśnika- jeżeli wymaga tego sytuacja przewracamy go.
  • Po wyschnięciu górnej strony naleśnika możemy być pewni że możemy bezpiecznie naleśnika obrócić.
  • Gotowe naleśniki układamy na talerzu przykrywając je kolejnym, aby nie stygły.
  • Panowie Szlachta! … Hej szable w dłoń!!!

 

Jak już wiadomo że nie uda się wszystkich zjeść 🙂

Proponuję schować do lodówki i następnego dnia zrobić naleśniki zasmażane:

5) Sposób przygotowania:

  • Znajdujemy 2 podobne rozmiarem naleśniki.
  • Na pierwszym naleśniku kładziemy: szynkę, pokrojoną: cebulę, pomidor, czerwoną paprykę, ogórek, zioła prowansalskie, bazylie itp, można dodać ketchup, przykrywamy żółtym serem (lub Camembert) i drugim naleśnikiem.
  • Na drugim naleśniku układamy podobną warstwę obkładów.
  • Tak obłożone naleśniki kładziemy na patelni pod przykrywką i chwilę podgrzewamy do roztopienia sera/ wkładamy na talerzu przykryte innym talerzem do mikrofalówki i ogrzewamy aż do roztopienia sera.
  • Panowie Szlachta! … Hej szable w dłoń!!!

Czuwaj!

dh Sławek

Dodaj komentarz