Na prośbę uczestników biwaku, przed piątkiem zamieszczam „Pomysł na Naleśniki”
1) Składniki:
2) Podawać można z:
- cukrem
- bitą śmietaną
- jabłkami
- dżemem
- serkiem homogenizowanym
- jabłkami i bitą śmietaną
3) Sposób przygotowania ciasta:
- Rozbijamy jajka i rozdzielamy żółtka od białek. Białka do mniejszej miski, żółtka do większej.
- Ubijamy białka, aż do uzyskania piany, która po odwróceniu do góry nogami miski z niej nie wypada.
- Do żółtek dosypujemy szczyptę soli i dolewamy mleko tak by nie przekroczyć 3/4 pojemności miski.
- Miksujemy wszystko razem dodając mąki, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (zbliżonej do konsystencji płynu do mycia naczyń ludwika).
- Jeżeli ciasto wyjdzie nam zbyt gęste można dolać trochę mleka 🙂
- Przekładamy łyżką ubite białko do ciasta i delikatnie mieszamy je ze sobą – ciasto jest już gotowe.
4) Smażenie naleśników:
Tu się już nie obejdzie bez pomocy Rodziców lub starszego rodzeństwa
- Na suchą patelnię nalewamy trochę oleju (najlepiej rzepakowego).
- Gdy patelnia się już rozgrzeje nalewamy na nią ciasto-tak by zajęło całą powierzchnię patelni i nie było zbyt grube.
- Staramy się smażyć na małym ogniu wtedy naleśniki wychodzą ładniejsze. Cały czas kontrolujemy jak wygląda spód naleśnika- jeżeli wymaga tego sytuacja przewracamy go.
- Po wyschnięciu górnej strony naleśnika możemy być pewni że możemy bezpiecznie naleśnika obrócić.
- Gotowe naleśniki układamy na talerzu przykrywając je kolejnym, aby nie stygły.
- Panowie Szlachta! … Hej szable w dłoń!!!
Jak już wiadomo że nie uda się wszystkich zjeść 🙂
Proponuję schować do lodówki i następnego dnia zrobić naleśniki zasmażane:
5) Sposób przygotowania:
- Znajdujemy 2 podobne rozmiarem naleśniki.
- Na pierwszym naleśniku kładziemy: szynkę, pokrojoną: cebulę, pomidor, czerwoną paprykę, ogórek, zioła prowansalskie, bazylie itp, można dodać ketchup, przykrywamy żółtym serem (lub Camembert) i drugim naleśnikiem.
- Na drugim naleśniku układamy podobną warstwę obkładów.
- Tak obłożone naleśniki kładziemy na patelni pod przykrywką i chwilę podgrzewamy do roztopienia sera/ wkładamy na talerzu przykryte innym talerzem do mikrofalówki i ogrzewamy aż do roztopienia sera.
- Panowie Szlachta! … Hej szable w dłoń!!!
Czuwaj!
dh Sławek